Tuesday 15 April 2014

RESEPI : sup ayam & talapia hitam berlado

Assalamualaikum

hari ni mood nak update resepi
setelah sekian lama menghilang
hehehe

awal bulan aritu dinner di CRS
pastu sementara tunggu meal sampai, aku g aeon big
beli ikan tenggiri
ikan tilapia hitam seekor
betik sebiji
bawang merah
kentang
telur
kobis organic
and few things

pastu dok fikir2 nak masak apa la kan
esoknya 8.4.2014 aku mencuba menu baru
tilapia hitam masak berlado

haruslah kalau aku google resepi kan
so, byk2 resepi, ada satu ni menambat hati aku
lain drpd yang lain
tu yang nak cuba

menu : 
tilapia hitam masak berlado

bahan2:
ikan tilapia
cili merah
cili hijau
bawang merah- buang kulit je
bawang putih- buang kulit je
belacan

cara2 :
1. goreng garing ikan tilapia yang dah digaramkunyit. ketepikan
2. cuci dan goreng cili merah, cili hijau, bawang merah & bawang puti sampai agak2 layu
3. tumbuk semua bahan no 2 dan belacan kasar2
4. tumis bahan yang dah ditumbuk
5. agak2 dah naik bau, masukkan ikan dan hirisan tomato (jika suka)
6. perasakan
7. tadaaaa..dah siap

mudah sangat

ni la hasilnya.
setengah ekor goreng kosong untuk si manja Thaqyf
lagi setengah masak berlado
digandingkan dengan bening kobis+kentang
makan dengan nasi panas2
walahhhhh


pastu another favourite adalah sup ayam mewah bersayur2an

menu kegemaran
selain daripada penyediaan yang mudah dan ringkas, ia sesuai utk seisi keluarga
yang pasti gandingan bersama adalah telur dadar & sambal kicap
yang lagi satu tu sambal budu campur tempoyak
budu ketereh
sup ayam/ikan merah mestilah penuh dengan kentang, carrot, cauliflower, brocolli, celery
mengancam weiii
senang
menu 2in1
xperlu dah masak sayur
segalanya2 ada
aku hanya guna rempah 4 beradik dan garam
xperlu sup bunjut, rempah sup etc


bukan masterchef,
AISYAH

 

No comments:

Post a Comment