Wednesday, 24 August 2011

BERBUKA DI BIG APPLE, BTS DI HARI KE 23 RAMADHAN 1432H

Assalamualaikum..

Semalam hubby ajak join iftar di Berjaya Times Square..mula2 memang tak mau pergi..plan nak membuat kuih raya..tapi hubby beria2 ajak sampai mintak tolong staf beliau untuk cakap dengan isterinya ini..nak jugak isterinya turut serta..last2 sebelum office hour berakhir, isteri baru jawab YES..itupun selepas hubby ugut kata dia pun xmau pergi kalau isteri xmau pergi..alahai..sungguh mengada2 hehehe

he fetched me at office around 6.05pm..we planned to go with public transport {ERL & MONORAIL}..masa sampai di Putrajaya Sentral, jam tepat2 6.25pm..lamak nak cari parking lagi..nak berlari2 anak lagi..sure kena ambil tren 6.55pm {tau jadual sebab g tengok bola aritu}..so, kami decided naik kereta je..i suggested lalu MEX sampai Tun RAZAK [tau pun sebab masa uruskan kad kawin dekat LH last year}...

Subhanallah, 15minutes kami dah sampai depan Berjaya Times Square..gi cari parking then heading to level 14..sampai2 kat BIG APLLE pun elok2 pukul 7.00pm...masuk & jumpa staff hubby kejap..greet je..then terus calo ambil makanan..xsempat nak snap sebab mengalami kelaparan tahap maksimum hehehe..

menu buka..
1st round
1) nasi putih 2 senduk
2) nasi beriyani 1 senduk
3) ayam masak kurma
4) udang masak merah 3pcs
5) kambing panggang 2 slices
6) ayam nasi ayam 2pcs
7) udang masam manis
8) jeruk-jeruk
9) ulam tomato & sambal belacan -superb sedap
10) sirap
11) nescafe tarik segelas
12) soya bean segelas

selepas solat sambung lagi hahahaa
2nd round
13) buah-buahan - 2slices honey dew, 2slices watermelon & 2slices belimbing
14) kuih muih - kuih ketayap, kuih bakar, kuih lapis & apam gebu
15) air mata kucing segelas
16) another glass of nescafe tarik
17) 2 scoops of ice-cream - choc & vanilla - buh choc. syrup & kacang tumbuk memang kawwwwwww

p/s : Alhamdulillah, kenyang sampai ke sahur hehehe..rejeki...

38.7 darjah celcius

Assalamualaikum...

Dah lama tak jenguk sini..bukan apa, saya kedemaman yang amat sangat..

Alkisahnya, pada suatu malam di sabtu yang lepas iaitu pada 13.08.2011 kira-kira jam 10.00 malam, badan terasa sejuk yang amat sangat...
maka, suami tercinta pun memberi isterinya 2 biji panadol KK..lepas makan terus berkelubung & tidur..

Ahad 14.08.2011
--> tak bangun sahur sebab tak larat sangat...sudahnya suami pun tak mahu bangun sahur..feeling2 temankan isteri yang kurang sihat..

--> menginjak ke pukul 10.00 pagi, badan masih seperti semalamnya..rasa lemah sangat..gi mandi, makan nasi {xpuasa huhuhu} & makan ubat..bed rest sebentar...

--> around zuhur, rasa dah getting better...kami decide nak balik Putrajaya sebab nak rest & tak mahu balik malam..kalau badan rasa ok, bolehlah attend iftar bersama kawan2 sebatch di Precinct 11..

--> alhamdulillah, rasa ok..balik rumah, masak kuih cara & beli ayam golek untuk di'pot-luck'kan..habis makan2 & kemas2, we go home...

--> sampai rumah, tukar pakaian, solat isya' & terus tidur..

--> tapi around 2.00pagi, encik suami terjaga sebab dia terasa badanku panas sangat..lantas beliau pun bangun & mengambil tuala bersama air untul lap2 badan isteri agar reda sedikit kepanasannya..{SAYA SAYANG SUAMI SAYA}..sampai ke waktu sahur, keadaan masih begitu...

15.08.2011
--> pagi2 lagi kami dah ke klinik di Precinct Diplomatik/15..selepas check, doctor bagi MC 2 hari & ubat-ubatan yang perlu diselesaikan dalam masa 5 hari {ayooooo}

--> sebelum balik, tapau Pizza Hut@PHD Precint 15..balik, makan pizza sepotong, sup sesudu, ubat & tidur lagi...malam baru pulang ke kampung halamanku..

16.08.2011
--> kesihatanku semakin teruk..suami pula kerja & malamnya ada iftar di IPD Dang Wangi...so, sah2 balik lambat..lantas bondaku {dengan bantuan adik-berdikkku} memaksa diri ini yang sangat pemalu dengan ubat-ubatan ini ke hospital di KKB..

--> hurmmmmm, as per expected...masuk air 2 botol & alhamdulillah, urine test OK..

--> mama sibuk2 suruh check UPT, kot2la diriku ini berbadan dua..sudahku bilang, negative..sebab awal puasa dah cuti..betul tekaanku..i know my body..

--> dapat lagi 2 hari MC..

17.08.2011
--> bed rest & eye rest yang hebat hehehe

18.08.2011
--> pagi 2 dah ke hospital KKB, nak gi check darah pulak..kot2la denggi ke hape ke..

--> bapak punya sakit masa kat lab tu..ayooo...makcik, can you do it gently..

--> jumpa doctor..alhamdulillah, semua OK..bacaan darah 250...kalau tak ok, below 150..

--> doctor prescribe ubat tapi enggan bagi MC..ok..saya boleh ambil cuti tahun la doctor...

18.08.2011
--> bercuti tahun sambil makan ubat & terus berdoa moga semboh cepat

19.08.2011
--> mama & ayaha ajak balik pahang, jenguk nek..kot2la diri ini merindui nenda kesayangan itu...

--> ke bazaar ramadhan raub..penuh kiri kanan tangan menjinjit beg plastik..jangan cakapla beli apa..time ni rasa macam terus sihat, tengok makanan pahang..beli apa?hahahaha..

1) sambal petai & terung pipit masak tempoyak
2) sambal hitam - sambal kebesaran di pahang {pada saya la hehehe}
3) sambal kentang rangup
4) ikan talapia bakar 2 ekor - perasa tempoyak & pedas
5) asam rong - xtau macamana tapi ayah suka sangat
6) gulai tempoyak ikan patin
7) sambal jering masak tempoyak
8) burger malaysia 3pcs = RM1.20 - minta sambal lebih
9) kuih tepung pelita 6pcs = RM2.00
10) kuih seri muka 3pcs = RM1.00
11) kuih akok 3 pcs = RM1.50
12) kuih murtabak mini 10pcs = RM5.00
13) air laici kang = RM3.00
14) air sirap selasih
15) air asam boi
16) daging masak kicap/itam
 >>> suami kata secara relatifnya, harga masih competitive bagi kuih muih..ayah kata harga lauk pauk maha mahal..kalah harga kat batang kali..

p/s : kalau berdiet boleh hancur program diet korang hehehehe..tapi i ok je..semua i makan..lega sangat dapat makan nasi sebab since monday memang tak makan nasi pun..bukan taknak atau ngada2 tapi makan sesudu je, keluarnya macam makan buffet kat hotel..xberbaloi2...

--> itulah kisahnya 5hari tak bekerja disebabkan demam yang teruk..sudahnya, doktor kata  PUAN MENGALAMI DEYDRATION YANG TERUK..JADI, JANGAN PUASA DULU YEA..TAPI DAKU TETAP BERUSAHA UNTUK PUASA SETELAH CUTI BANYAAAAAAAAAAAAAAK HARI

Thursday, 11 August 2011

MENU : 10 RAMADHAN 1432 H {10 OGOS 2011}

Assalamualaikum..

Selepas siap pilih2 perabot & mengorbankan duit demi keharmonian rumahtangga, kami pun mula fikir tentang ketenteraman awam iaitu perut hehehe…

Hubby kata tak kisah buka kat mana..asalkan senang & mudah..
Fikir punya fikir, I suggested McD dekat depan sikit daripada JJ Equin..harap2 masih ada seat lagi..

Syukur sangat, masuk ke nak cari parking, elok ada kereta keluar..rezeki..depan entrance McD je..
Kami pilih untuk duduk kat dalam..ada aircond..selesa sikit..
Nak order awal lagi so, kami duduk baca suratkhabar dulu…

Around 7.00pm baru hubby bangun & pergi order..lagipun, oarng dah mula ramai & start q..
Macam biasa McD ada bagi kurma 1 biji dalam bungkus kecil..
Depa letak dekat station sauce..
Ambil 2 bungkus kurma, sos cili & balck pepper..

So, inilah menu berbuka puasa kami on 10 Aug.2011:
1)    My Spicy Chic. McDeluxe
2)  His Cheese Burger
3)  Our Ayam Goreng Spicy
4)  Our Milo Ais
5)   Our Coke

p/s : hari ni nak masak..last masak last Thursday..jemu pulak asyik dok makan fast food bagai..so, mulakan sesi mengoogle resipi…

BAITI JANNATI...

Assalamualaikum..

yihaaaaaaaaaaaaaaa *ala-ala koboi*
setelah genap lapan bulan bergelar suami isteri dan hampir enem bulan tinggal bersama, kami sepakat untuk beli sedikit perabot..

Actually, sekarang ni pun tinggal kat rumah kuarters style apartmen sebab q untuk kuarters style teres masih yang ke-957 lagi…huhuhu..
Masa lepas kahwin called dan tanya agak2 bila leh masuk..
Depa kata paling lewat puasa atau september..
Tapi sampai sekarang giliran tu macam susah je nak bergerak..

Lastly, kami decided nak beli juga sofa & meja makan {ikut bajet}
Sebab macam lamabat lagi je nak dapat teres..
Kalau tak memang taknak beli lagi sebab fikir susah nak pindah..
Tak pe la…
Itukan rumah kerajaan..
Pakkan je susah nak cari rumah sewa yang berpatutan kat Putrajaya ni..
InsyaAllah, lepas ni kena seriously bincang for own the house…

Back to the story, semalam around 6.30pm, kami menuju ke Equine, Seri Kembangan..lebih tepat lagi Kedai Perabot Lestari Setia {memang kami setia pun hehehehe}
Tengok..tengok…belek…belek…

SOFA – ikut bajet
MEJA MAKAN – ikut bajet juga…

Akhirnya kami setuju untuk beli sofa L-Shape jenis kulit ada 2 bantal besar dan 2 bantal comel..ada jugak tempat rehat kaki..arm rest pun ada..ok set..warna dark brown

Meja makan – kami pilih 1+6..at least ok sikit..yang 1+4 kecil sangat…macam tak berbaloi pulak..meja makan pun kami pilih warna2 gelap..trick..

Around 9.10pm, depa datang hantar..masa depa dok sibuk2 tukang sana..tukang sini, baru kami perasan yang warna sofa & meja makan tusama – dark brown..
Alhamdulillah..

Bagitau depa xpayah kemas..biar kami settlekan
Then jemput depa minum 100plus & butter cookies sambil borak2 sikit..friendly gak depa ni..pasni depa ada 2 rumah nak pergi..
Ok…thanks so much..

Pas depa balik, kami pun mula fikir nak letak katne..
So, amik satu tikar & letak jadi tapak meja makan..
Sofa pun letak kat depan tv..
Dah settle..

Yeay!!!!!!!!!

p/s : sebelum ni segan nak ajak orang datang rumah..ada dua keping tikar je kat dining hall..sian tetamu..la ni, ok la sikit..Alhamdulillah…

Wednesday, 10 August 2011

8 bulan

Alhamdulillah..
hari ni genap lapan bulan kami bergelar suami isteri..syukur ya Allah..
Semoga rumahtangga kami kekal bahagia dengan rahmah wa mawaddah selamanya..

semoga rumahtangga kami juga diserikan dengan kehadiran cahayamata..
semoga doa kami dimakbulkan..
Syukran Ya Rabb

MENU : 9 RAMADHAN 1432 H {9 OGOS 2011}

Assalamualaikum..

Sebagai tanda penghargaan, hubby ajak berbuka di TGI Friday's Alamanda..
me OK je...
so, kitaorang hanya cuba nasib..mana tau masih ada seat for two lagi..walk-in je..
sampai2,

waitress :Cik dah booking?
me : belum lagi.btw, ada seat lagi ke?
waitress : ada cik tapi outside seats..are you ok?
me : ok..tq

so, kami duduk kat seat luar..bertentangan dengan gardens yang amat cantik...
cosy & romantic
tunggu nak dapat menu book pun lama
tunggu depa nak amik menu pun lama jugak..

lastly, saya ordered Chicken Pepper & Mushroom Served with Herb Rice {RM28.90} & Iced-Lemon Tea..
hubby's Grilled Lamb & Iced-Lemon Tea jugak..

 my Chicken Pepper & Mushroom Served with Herb Rice

his Grilled Lamb

 appetizer - pasta, kepok, buah melaka, roti garlic


 iced-lemon tea


p/s: i would prefer Nando's..but it's a good try..grilled lamb was good..

XTVT SEMASA EL

Assalamualaikum..

EMERGENCY LEAVE in the house..
Dek penangan makan kambing beriani semalam..
sakit kepala sampai tak boleh nak bangun..
Sakittttttttttttt sangat2..
Malam tu tidur pun hubby yang picit2kan kepala..xsedar pun huhuu…

Tapi taknak ikutkan sangat..
Kalau dah baring tu, memang bermalas2an tahap gaban punyala..

BANGUN
V
V

LAUNDRY PAKAIAN
V
V
V
MENYAPU RUMAH
V
V
V
‘SAPU’ KIPAS
V
V
V
CUCI STAND FAN
V
V
V
LAP KABINET TV & TV
V
V
V

AMBIL MOP
V
V
V
ISI AIR DALAM BALDI
V
V
V
PURRRRRRRRRR
{maka basahla dining hall dengan 3 baldi air}
V
V
V
CUCI DAPUR PULAK
V
V
V
KEMAS MASTER BEDROOM
{Tukar2 sikit susun atur}

V
V
V
CUCI TANGAN BAJU2 YANG PERLU HANDWASH
V
V
V
JEMUR PAKAIAN
V
V
V
3 KALI LAUNDRY PAKAIAN
{sian washing machine}
V
V
V
MAKA BERSIH BERKILATLAH RUMAH..
V
V
V
ALHAMDULILLAH..
V
V
V
HUBBY BALIK
V
V
V
 TERKEJUT TENGOK RUMAH YANG DAH BERKILAT
V
V
V
HUBBY PUJI
V
V
V
LANTAS HUBBY AJAK MAKAN DI LUAR
V
V
V
LALU HATI MENJERIT RIANG
V
V
V
YEAY!!!

P/S : sesungguhnya tak rugi kalau kita berbakti kepada keluarga...hehehhehe

MENU : 8 RAMADHAN 1432 H {8 OGOS 2011}


Iftar@Adam’s House by Puan Puteh Soraya..
Alhamdulillah..
Sebelum tu dok fikir nak bawa buah tangan apa yea..
Macam2 idea ada tapi rasa macam tak sempat je..
Sebab event on Monday..weekend di Batang Kali mmg sold out la..

So, on Monday tu, we {me, mas & kak noor} decided to buy Domino’s tapi lepas lunch hour dapat berita yang puan puteh masak heavy dishes..
So, cancel Domino’s..we bought watermelon and manggo..DONE..

Nak kesana, kena tunggu hubby jugak..tunggu til 6.15 pm…
then terus ke presint 11..
Masa sampai tu, puan puteh dah siap masak & siapkan meja buffet..
Alamak, malu pulak sebab xtolong..

Pergi dapur, kupas buah..hidang..siap..
Sementara tunggu waktu buka, kami borak2 sebab ayahbonda dan adik2 puan puteh pun ada..
Time tu pun yang ada me&hubby, en. Fidy&puan idatul, kak noor, ana, mas, yusri & anis..

Macam-macam menu…

1)         NASI MINYAK
2)        KAMBING BERIANI
3)        AYAM GULAI
4)        LAKSA KEDAH
5)        NASI BUBUR aka KANJI
6)        SATE HJ. SAMURI – by en. Fidy
7)        TEMBIKAI MERAH
8)        MANGGA – sedap & manis
9)        PUDING CENDOL –by niza
10)   RIBENA
11)     AIR OREN

Memang best la..
Actually, tarikh 8 August tu dipilih atas beberapa sebab:
1)     Luqman Umar turns 1 – puan puteh’s 3rd child

2)   Cik Normi ke US on 12 August
3)   En. Fidy ke Hydrabad, India on 17 August

So, puan puteh decided untuk anjurkan iftar awal..
TQ puan..sedap semua makanan..
Siap dapat bawa balik lagi..terharu sangat..

 {with puteh sofea}

p/s: orang berbudi, kita berbahasa, orang dah makan, kita pun dapatla merasa =)

MENU : 7 RAMADHAN 1432 H {7 OGOS 2011}

Assalamualaikum..

Hari ni pun berbuka di rumah jugak..
Hubby kene keje hari ni due to Program 6P..
Baru je nak ajak hubby gi beli barang sebab bercadang nak buat caramel puding {tetiba mood rajin pulak hehehe}
Hubby kata petang nanti baru dia balik & buka sama-sama..OK!!

Then gi la laundry dan jemur pakaian kitaorang {kalau tak, mesti bawa balik dan pelekat hubby jadi bunit..dah macam citer P.Ramlee daaa}

Tengahari tu bagitau la mama hasrat hati nak buat caramel puding..
she said ok je..tapi kena pergi beli barang..me said, OK maa…
sementara nak tunggu selepas zuhur, lepak kat bilik dulu sambil borak2 dengan nordy..

almost 1.00pm, cuaca dah mendung…
alamak, tadi laundry pakaian..
jemur kat belakang..
jom angkat pakaian dulu..

lepas je angkat pakaian, tu diaaaa mama berleter baik punya..
aiyooooo…rupa2nya dia ingatkan ktorg pergi econsave..hahahahahaha…
boleh tahan lama jugak la..macam2 modal keluar..

pastu terus masak hahahha..baik punya awal..before 3.00pm dah masak..
menu hari ni agak pelbagai dan kena masak banyak sebab 3 orang kawan Boy akan berbuka kat rumah..plus semua adik-beradik ada kat rumah…

menu by requested :
1)              GULAI LEMAK CILI API REBUNG+AYAM –me
2)            AYAM PERCIK – saprul
3)            SAYUR CAMPU YANG SANGAT YUMMY – me
4)            KERABU MANGGA – semua
5)             KUIH BUAH MELAKA
6)            ROTI JALA
7)             CARAMEL KUKUS
8)            AIR TEBU
9)            TEH PANAS
10)        TEH O PANAS

P/S : I Feel Blessed With Those Foods And Sorrounded By The Loves

MENU : 6 RAMADHAN 1432 H {6 OGOS 2011}

Assalamualaikum..

Yeay!!! Seronok sangat-sangat…
Sebab dapat berbuka dengan family di Batang Kali..
Lagi best sb first time sambut puasa dengan hubby *weeeee*
& hubby plak 1st time berpuasa dengan in-law…he’s so excited..
Menu berbuka jangan cakap la macamana..
Banyaaaaaaaaaaaaak jugak la..
Actually, yang ada kat rumah pun mama, ayah, me & hubby, nordy and boy..
Ngah berbuka di masjid.ude & family berbuka di rumah PIL..
Menu?hurmmmmmmmmmm..banyak tp xsempat snap2 sb busy menyiapkan juadah...

So, these are the menu:
1)              IKAN TILAPIA BAKAR
2)             SAMBAL AIR ASAM {superb sedap}
3)             SUP SAYUR CAMPUR
4)             ULAM
5)             SAMBAL TEMPOYAK TERBAIK…
6)             ARBAK AYAM
7)             ARBAK DAGING
8)             PITA KEBAB – Boy beli 3..
9)             AIR TEBU
10)         AIR BANDUNG

P/S : betulla kata orang – HOME IS WHERE HEART BELONGS
Apapun yang mama masak, mesti sedap walaupun sekadar telur dadar..slurppppppppp

idaman --> manhattan fish market@alamanda


we love this
{manhattan fish market}

Bazar Ramadhan Batang Kali

Assalamualaikum..

Yeay!!! balik kampung...hahahha..memang kena gelak la kalau excited nak balik kampung...
sebab kampung sekangkang tenuk je daripada Putrajaya..
Around 3.00pm, kami bergerak balik..
Nak pergi KKB dulu sb nak ambil baju batik kat kedai auntie Lai Wah..

Sampai rumah almost 6.00 pm..
Hubby solat Asar dulu then kami pergi Bazar Ramadhan Batang Kali
Yang bestnya, kami pergi naik scoot..hahhahaha
masa sampai tu..Mak aihhh, punyalah ramai umat manusia..
maklumlah kat area batang kali & ulu yam ni dah ramai second/third generation kerja dan duduk luar kawasan..
so, kalau weekend, memang biasa la mcamni..time bukan bulan puasa pun sama jugak..

macam biasa, saya tapau ARBAK aka ROTI GORENG..

{macamni la rupanya}

hubby pulak teringin nak air tebu..so, beli la dua bungkus..

total, empat arbak ayam, dua arbak daging & dua bungkus air tebu..MISSION ACCOMPLISHED..

p/s: xbeli banyak sangat sebab makan untuk 6 orang je..ngah buka di masjid..ude, apoi & nyna buka di umah atok pon/wo..

MENU : 5 RAMADHAN 1432 H {5 OGOS 2011}

Assalamualaikum...

Masuk 5 Ramadhan, hurmmmm dugaan untuk kami suami isteri..
sang suami berbuka di Stadium Badminton Cheras sebab ada lawatan daripada Dato' KP JIM..
si isteri berbuka di Masjid Putra...

Walaupun xdapat berbuka sama-sama tapi kami merasai pengalaman baru
Hubby kata driver JIM KL ada 2 orang.Non-Muslim...siap bagtau hubby yang diorang pun puasa gak cuma tak pergi soalt terawih je..lucu jugak..tap on the other side, rasa syahdu..
begitulah pengorbanan PENJAWAT AWAM yang kerja tak tentu masa demi memastikan tanggungjawab penyampaian perkhidmatan dapat disampaikan dengan sebaik mungkin...

Isteri pulak berbuka di Masjid Putra..Subhanallah..ramai juga orang berbuka kat masjid ni..
Siap ada yang bawa family...
seronok tengok gelagat anak-anak kecik yang belajar berpuasa tenung kuih & sirap ais depan mata
time tu 1 minit pun rasa lama sangat kan...hehehe
jangankan anak-anak kecil, kita yang dah dewasa ni pun mau tergoda dengan merahnyaaa sirap itu =)

Alhamdulillah, hubby datang jemput kat masjid around 8.30pm..sebelum isya'..
since isteri hanya makan sikit dan masih memerlukan sesuatu sebagai penyambung kudrat, maka bertebaranlah kami berdua ke ALAMANDA...hehhehe

Sampai dah dekat pukul 9.00pm..jalan-jalan kejap nak pergi famous amos, hubby jumpa kawan x-UIAM {la ni dia tokeh HABIB & kawin plak dengan anak sedara my Datuk DG. Kebetulan..}
borak-borak..borak-borak..borak-borak..dah nak dekat pukul 10.00pm..

cepat-cepat menuju ke McD..tapau Spicy Chicken McDeluxe set large dan Lemonade Large Auntie's Anne..then calo mere betti {balik daaaa}

sampai rumah, terus mandi, solat n turuuuuuuu

*wink*wink*
gendang gentung tali kecapi
kenyang perut suka hati

Friday, 5 August 2011

perdana putra

Assalamualaikum...

Preview sikit sekitar Perdana Putra kebanggaanku
{walaupun dah 3 1/2 tahun dah keje kat sini tapi tak berkesempatan nak snap2}
alkisahnya, kami sedang riki2 syot yang sweet, nice dan memorable untuk photoshoot eCard Raya BSR esok..so, try test dulu..

layannnnnnnnn
:: try berlatarbelakangkan Masjid Putra
:: berlatarbelakangkan Perdana Putra ::
:: gediks2 ::

:: pose selamat hari raya ::
:: shoot jauh sikit. nak nampak frame berzaman tu ::

:: di laluan tikusssss ::
:: background peta Putrajaya ::
:: nak jugak..okla ::
:: ni pun sama. nak jugak..okla ::

P/S : love PERDANA PUTRA

MENU : 4 RAMADHAN 1432 H {4 OGOS 2011}

Assalamualaikum...

menu...menu...menu...
tiap-tiap hari memikir tentang nak masak apa..
kalau tanya hubby, jawabnya mudah je..
''sambal kentang & telur dadar pun ok yang''

sudahnya, saya masak simple je {simple ni merujuk kepada proses kerja yang minimal}

1) AYAM GORENG REMPAH
{tumbuk kasar bawang merah, bawang putih, kinyit hidup & garam}


2) IKAN MASIN POTONG KECIK
{tomato potong dadu, cili padi potong & bawang merah dadu}

3) SAMBAL KICAP CICAH AYAM REMPAH

4) PATCHI

5) TEH O PANAS

MENU : 3 RAMADHAN 1432 H {3 OGOS 2011}

Assalamualaikum..

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah..
Dah lima hari kita semua berpuasa kan...syukur..
Lambat pulak nak update menu 3Ramadhan ni..apapun, menu yang simple je..

1) SAMBAL KENTANG FAV. KAMI BERDUA
{Kentang goreng+ikan bilis goreng+bawang besar+garlic+cili api}

2}TELUR DADAR {dah macam menu wajib-masak dah}

3)TEH O PANAS

Thursday, 4 August 2011

kisah cik samosa

Assalamualaikum..


SAMOSA..dah dekat-dekat dengan SAMSONS hehehe..
Baru-baru ni dok belek-belek resipi dengan Mr. Google, so mcm biasa, bila tengok bahan dan cara masak yang mudah dan rasa pandai untuk diikuti, maka resipi itulah yang akan menjadi juara untuk dipilih..


SAMOSA...memang suka makan esp kalau bubuh kentang lebih..adusssss...lazizah..
bila dapat je resipi {tapi xingat drpd blog mana}, terus la berkira-kira untuk beli bahan..aikkk, kulit popiah je takde, bahan lain memeng ready-stock di rumah..Alhamdulillah..


malam tadi, selepas siap2 mengemas rumah, mode rajin activate pulak..walaupun dapur dah siap kemas, dah berkilat tapi keinginan nak mencuba Cik Samosa lip lap lip lap je..


Berdasarkan kepada resipi, inilah antara hasil2nya...

1) inti yang telah siap dimasak

2) beli kulit popiah yang besar

3) Potong/gunting kulit popiah besar tu kepada tiga bahagian

4) Letak inti pulak

5) Lipat menjadi segi tiga
{cik samosa saya ni xberapa tepat ukuran segitiganya}

6) Antara hasil cubaan pertama

7) Beberapa cubaan bentuk

p/s: betul kata orang...kalau kita tak cuba, mcmana nak tau kan..perfect atau tidak, itu tolak tepi dulu..yang penting kita cuba kan..btw, hasil yang dah digoreng, will upload later {sb nak tunggu buka puasa hari ini}