Thursday, 4 August 2011

kisah cik samosa

Assalamualaikum..


SAMOSA..dah dekat-dekat dengan SAMSONS hehehe..
Baru-baru ni dok belek-belek resipi dengan Mr. Google, so mcm biasa, bila tengok bahan dan cara masak yang mudah dan rasa pandai untuk diikuti, maka resipi itulah yang akan menjadi juara untuk dipilih..


SAMOSA...memang suka makan esp kalau bubuh kentang lebih..adusssss...lazizah..
bila dapat je resipi {tapi xingat drpd blog mana}, terus la berkira-kira untuk beli bahan..aikkk, kulit popiah je takde, bahan lain memeng ready-stock di rumah..Alhamdulillah..


malam tadi, selepas siap2 mengemas rumah, mode rajin activate pulak..walaupun dapur dah siap kemas, dah berkilat tapi keinginan nak mencuba Cik Samosa lip lap lip lap je..


Berdasarkan kepada resipi, inilah antara hasil2nya...

1) inti yang telah siap dimasak

2) beli kulit popiah yang besar

3) Potong/gunting kulit popiah besar tu kepada tiga bahagian

4) Letak inti pulak

5) Lipat menjadi segi tiga
{cik samosa saya ni xberapa tepat ukuran segitiganya}

6) Antara hasil cubaan pertama

7) Beberapa cubaan bentuk

p/s: betul kata orang...kalau kita tak cuba, mcmana nak tau kan..perfect atau tidak, itu tolak tepi dulu..yang penting kita cuba kan..btw, hasil yang dah digoreng, will upload later {sb nak tunggu buka puasa hari ini}

No comments:

Post a Comment