Tuesday, 22 October 2013

bihun sup salju di danau rindu thaqyf

Assalamualaikum

ye ye je kan tajuk tu ehehehe
bihun sup salju di danau rindu thaqyf
kenapa nama begitu yea?
sebab penyediaannya hanya menggunakan bahan apa ada sahaja
gitu..

aku tak sempat ke pasar semalam
ke mall jua tak berkesempatan
event di office
hujan sepanjang hari

yang ada dalam fridge hanyalah isi ayam
sedikit lobak merah, bunga kobis
daun sup dan daun bawang memang sentiasa ada
kentang pun ada tiga biji kecil je
bihun memang ada stok 
ok la tu

jadinya bihun sup la menu makan malam

bahan-bahan & cara masak:
1) Bihun
bihun - rendam dalam air sejuk dulu..letak ke tepi

2) Kuah sup
isi ayam - xperlu potong kecil
lobak merak - dipotong bulat 
bunga kobis - ceraikan ikut pokok2 kecil
daun seleri - dipotong serong
daun sup & daun bawang - dihiris halus
bawang goreng
bawang merah & bawang putih - ditumbuk halus
halia muda - ketuk kasar
rempah sup adabi
sup bunjut 
air

cara-cara masak kuah sup
- tumis bawang merah & bawang putih yang ditumbuk halus sampai garing
- masukkan isi ayam. masak dengan api perlahan
- kacau2 isi ayam dan letakkan sup bunjut
- kacau dan tunggu sehingga ayam mati darah
- bila dah naik bau, masukkan air sedikit demi sedikit mengikut kesesuaian bahan
- masukkan lobak merah & daun seleri
- bila sayur dah lembut, masukkan bunga kobis 
- masukkan rempah sup dua sudu teh
- bila dah menggelegak, perasakan dengan garam

# keluarkan isi ayam dan carik2 isinya

sedia untuk dihidang bersama hirisan daun sup & daun bawang serta bawang goreng


3) Begedil
kentang - dikupas kulit, dipotong wedges & digoreng
daun sup & daun bawang - dihiris halus
bawang goreng
kiub ayam knorr
telur

cara-cara masak begedil
- kentang hendaklah digoreng dengan api perlahan sehingga masak tapi jangan sampai garing
- tumbuk kentang yang telah digoreng
- gaulkan bersama daun sup & daun bawang yang dihiris halus
- masukkan bawang goreng dan kiub ayam knorr
- gaulkan semua bahan 
- kepal2 kecil dan leperkan
- masukkan ke dalam telaur yang telah diwhisk 
- goreng sehingga berwarna kuning keemasan

4) Sambal kicap
cili api & seulas bawang putih - ditumbuk halus
air asam jawa - bancuh pekat
kicap manis

cara-cara sediakan sambal kicap
-tumbuk cili api dan bawang putih sehingga lumat 
- masukkan bancuhan air asam jawa. jangan terlalu cair
- masukkan kicap manis
- sebatikan

ok la ni je untuk kali ini
saja la share untuk kenangan dan ingatan sendiri
kalau ada yang nak follow pun xpe
hehehehe

No comments:

Post a Comment