Bahan-bahan ( 6 orang makan )
- 1 ekor ikan patin yang sederhana 7 ulas bawang putih 1/2 inci kunyit hidup 5 sudu besar cili giling 3 biji cili api 3 batang serai 4 keping asam gelugur (blh ditambah atau dikurangkan mengikut selera) 2 biji tomato 1 inci lengkuas air 8 gelas (mengikut sa
Cara-cara
- Bersihkan ikan patin dan dibasuh dengan sedikit tepung gandum. Tumbuk kunyit hidup dan cili api. Potong lengkuas nipis-nipis, bawang putih dimayang halus, serai diketuk, tomato dipotong empat, Panaskan air- masukkan kunyit + cili api+cili giling+asam gelugur +bawang putih + garam- biarkan mengelagak dan sebati rempah ratus. Masukkan daun kesum+serai + ikan- biarkan ikan masak tetapi usah terlalu lama sangat Masukkan tomato- biarkan seketika Rasa garam sekali lagi
RESEPI 2 : MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahan ( 4 org makan )
- 9 biji bawang merah/kecik (tumbuk)
- 6 biji bawang putih (tumbuk)
- 1 inci halia (ketuk)
- 1/2 inci kunyit (tumbuk)
- 13 biji cilipadi (tumbuk)
- 3 keping lengkuas (yg dihiris nipis2)
- 1 mangkuk kecik tempoyak
- daun kesom seikat
- air secukupnya
- ikan patin sederhana besar
Cara-cara
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk sehingga layu dan bau wangi.
- Tambah halia,kunyit dan lada yang ditumbuk.Kacau sebentar.Tambahkan air lebih kurang dalam 2 senduk.
- Letakkan ikan dan tambah air sehingga paras ikan.Masukkan lengkuas.
- Letakkan tempoyak dan garam sedikit.Tunggu sehingga mendidih.
- Bila dah mendidih,masukkan daun kesom dan kacau sedikit2.
- Tutupkan periuk lebih kurang dalam 15 minit. Kemudian rasa masam dan masinnya.
- Sekiranya tempoyak terlalu masam boleh tambah sedikit gula.Kalu terkurang masam blh tambah asam keping.
- Kemudian boleh di hidang.
- P/S : Jika suka kuah pekat boleh dilebihkan tempoyak.Jika suka kuah cair lebihkan sedikit air. Bawang merah,bawang putih dan lada boleh disesuaikan mengikut cara masing2 memasak
RESEPI 3 : MASAK LEMAK CILI API
Bahan-bahan ( 1 family )
- 5 potong ikan patin
- segenggam cili api
- 1 biji kelapa -diparut & diperah santannya
- 2 inci kunyit hidup
- 1 batang serai - dititik
- 1 keping asam gelugor
- garam
Cara-cara
- bersihkan ikan patin dan rendam dengan air asam jawa untuk buang hanyir lebih kurang 15 minit.
- tumbuk lumat cili api dan kunyit hidup.
- masukkan pes cili yang ditumbuk tadi dan serai beserta santan ke dalam periuk.
- masak atas api sederhana sampai menggelegak. kacau selalu untuk elak santan pecah.
- Bersihkan ikan yg direndam dengan air asam jawa sekali lagi dengan air bersih dan masukkan dalam periuk. Tambah sedikit air jika perlu.
- kerap simbah kuah perlahan2 ke atas ikan hingga ikan masak utk elak santan pecah. jangan kacau kuah kerana isi ikan patin lembut n mudah tercerai.
- Sementara itu boleh masukkan asam gelugor dan perasakan dengan garam.
- Sedia dihidang...... TIPS : ikan patin masak lemak cili api ni kalo simpan semalaman dan kerap dipanaskan lagii tambah sedappp.... Boleh juga tambahkan tempoyak utk rase yg lebih mabelesz
No comments:
Post a Comment